De obicei, vara, la Trebujeni, la Casa Verde, Dumitru Crudu organizează o tabără de creație pentru tinerii scriitori. Au fost șase profesori: Simona Popescu din București, Radu Vancu din Sibiu, Anatol Moraru din Bălți și chișinăuienii Moni Stănilă (atribuită mai degrabă Timișoarei), Alexandru Vakulovski și Dumitru Crudu. Cursanții de Creative Writing au reprezentat culorile și ideologiile cenaclurilor Semn din Bălți cu 4 membri, Vlad Ioviță din Chișinău cu 8, Zona nouă din Sibiu cu 3 cursanți și un neafiliat mișcării cenacliste.

De obicei, toamna apare o antologie cu textele scrise în tabără. În această vară s-a scris mai multă poezie. Chiar dacă:

„Maestrul ne recomandă să lăsăm poezia

proza e mai actuală

maestrul îi zice lui buzu

la 2 noaptea

că literatura e o mare mămăligă”, constată Carolina Vozian cu „tandrețe ironică” în textul Bătrânul maestru.

Întrebată ce sfaturi le-ar da tinerilor scriitori Simona Popescu nu are răspunsul obișnuit din cărțile motivaționale: „Sfaturi? Să aibă răbdare, să citească mult, mult, să iubească lumea și să fie necruțători cu tot ceea ce-o poate murdări, cu tot ce înseamnă minciună, în viață sau în literatură. Modele? Fiecare și le alege singur. De fapt, n-aș folosi cuvântul „model”, ci „prieten”: fiecare își alege prietenii de literatură. Eu îi iubesc pe mulți, din secole diferite, n-aș folosi sintagma „mari scriitori”. Prefer să vorbesc despre „scriitorii adevărați”.”

Din cei 16, din Casa Verde vor fi, peste ani, și câțiva „scriitori adevărați”. Dumitru Crudu știe cine vine.

Așa spun cărțile.

CASA VERDE. 16 tineri poeți și prozatori basarabeni. O antologie de Dumitru Crudu (Editura Notograf Prim, 2012)

(Pentru Cartea zilei, Publika TV)